#Domowa pizza
Co jakiś czas, przeważnie w sobotnie lub niedzielne popołudnie, gości na moim stole pizza. Ale nie byle jaka pizza, otóż pizza „hand-made” a więc mojego wykonania:). Łącznie z ciastem wszystkie składniki dobieram i przygotowuję osobiście.
Tym razem do stworzenia pizzy wziąłem:
- 2 duże cebule
- kilkanaście małych pieczarek
- kostkę sera żółtego
- przecier pomidorowy zrobiony własnoręcznie z zeszłorocznych pomidorków
- prawdziwy włoski parmezan kupiony od szefa włoskiej knajpki
- laskę kiełbasy
- 1 jajko
- przyprawy sól, pieprz
- drożdże
Pieczarki kroje w plastry, a później podsmażam je na patelni ponieważ bardziej mi takie smakują niż bezpośrednio wrzucone na pizze i upieczone. Kiełbasę jak i cebulę również poplastrowałem.
ciach, ciach, ciach...
Wykonie ciasta:
Do wysokiej miski wrzucam 5 deko droższy, dolewam trochę ciepłej wody, mąki i mieszam aż pokażą się bąbelki. Następnie dosypuje więcej mąki, żółtko i wyrabiam, wyrabiam, wyrabiam do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ciasto jest gotowe odstawiam by mogło sobie spokojnie rosnąć.
Następnie, gdy nie mieści się już w misce możemy przystąpić do rozciągania go na blasze do pieczenia. Na sam koniec, kiedy już wszystkie półprodukty są umieszczone na cieście, całość posypuje startym parmezanem.
Do rozgrzanego piekarnika wkładam pizze i piekę ją 45 minut w temperaturze 200 stopni.
i voilà
Smacznego!
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments