Kurczak w sosie kurkumowo - curry z dipem własnej roboty i z brukselkami
Jest to przepis na szybki, smaczny i sycący posiłek.
Składa się na niego kurczak w kawałkach, ryż, brukselki oraz dip własnego wykonania.
Zapraszam do zapoznania się ze sposobem wykonania tego pysznego dania :)
Składniki :
- podwójna pierś z kurczaka
- ryż
- sól , pieprz, wegeta - naturalna
- czosnek - kilka ząbków
- kurkuma, curry
- śmietana
- musztarda
Sposób przygotowania :
Filet obrać z tłustych kawałków, pokroić w paski 3 cm, przyprawić solą, pieprzem, wegetą, curry.
Podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić aż będzie miękki.
W osobnym garnuszku wymieszać ze sobą zmiażdżony czosnek - kilka ząbków, łyżkę śmietany, łyżkę mąki a następnie dodać do mięsa i gotować kilka minut .
Osobno zagotować ryż - dodać ok pół łyżeczki kurkumy ( dzięki niej nabierze pięknego koloru ).
Dip własnej roboty :
- Do garnuszka dodać :
- 1 łyżkę musztardy saperskiej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżkę śmietany
Wymieszać, polać gotowe danie.
Smacznego ! :)
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments