# Pieczarka łąkowa ( Agaricus campestris )
Zdjęcia, które wykonałem bardzo wczesną jesienią przestawiają słynną chyba każdemu pieczarkę w wersji "dzikiej" :).
Jest to grzyb jadalny i osobiście gustuję w potrawach z jego dodatkami, występuję bardzo obficie w naszym rejonie świata oraz w licznych gromadach.
Wygląd i rozpoznanie : Kapelusz u dojrzałego osobnika osiąga średnice od 3 czasem nawet do 15 cm. U młodych osobników jest natomiast kulisty i może być zamknięty. Nóżka ma przeważnie od 4 do 9 cm długości i ok 2 cm grubości. Jest koloru jasnego lub jasno-brązowego i pełna w środku. Posiada pierścień, który z czasem dojrzewania zanika. Spód kapelusza zbudowany jest z blaszek koloru ciemno-brązowego czasem jasno-brązowego. Pieczarka łąkowa, ogrodowa czy prawdziwa jak ją potocznie się nazywa charakteryzuje się grzybowym zapachem.
Miejscem jej występowania są łąki i pastwiska znacznie rzadziej można ją znaleźć w lesie.
Można ją dodawać jako dodatek do zup czy sosów. Prócz jej zalet smakowych jej spożywanie jest zdrowym nawykiem ponieważ zawiera białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Prócz tego zawiera witaminy grupy B oraz pierwiastki jak selen, potas, sód, magnez.
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments